Nuffnang Ads

Wednesday, May 24, 2017

Assalamualaikum

Hello! Masya Allah lama betul I tak bersiaran, bersembang, mencurahkan cerita, bergosip (oops!) dan berseloroh dekat sini. My baby bloggggg, I MISS U! Sumpah rindu nak menaip macam-macam weh. Semua dalam kepala, dalam notes dekat fon dan picture gallery. Simpan dan pendam je sebab kesuntukan masa dengan segala tugas hakiki sebagai Hamba Allah di bumi yang sementara ini. I sengaja nak petik satu potong ayat dari salah seorang ustazah di dalam whatsapp group yang I join...

"...jangan kita fitnah anak kita sebagai punca susahnya kita nak beribadat.."

Macam gitulah bunyi ayatnya sebelum I clear conversation. Astaghfirullah, banyak betul dosa I selama ni. Selepas pintu hati I diusik dengan perkara yang macam ni baru lah I cari jalan untuk mengerjakan jugak solat walaupun Juah tak tidur. Hehehe. Alhamdulillah, sekarang dah makin mudah I nak buat kerja macam-macam walaupun sambil jaga Juah. 

I bukannya rindu nak menaip blog aje, tapi I rindukan jugak moment nak blog-walking sambil melihat-lihat keindahan blog orang lain. Gila tak rindu! Sesuatu yang I paling suka ialah membaca. Entah, rasa puas bila dapat membaca. To be honest, 2 buah novel yang I tengah baca sejak 2016 pun belum sudah habis lagi hahahaha. Ber'bookmark' aje. Untuk waktu ini, blog yang menjadi kegemaran I ialah..

Menyajikan kekisah seseram. Hihihi. Ada yang seram, ada yang hambar, ada juga yang fiksyen semata-semata dan paling banyak ialah pengalaman sebenar diri sendiri dan relatives. Yang penting, iman kena kuat :)

Sila baca blog ni kalau nak motivasi diri. Confession dari pengalaman sebenar. Menarik sangat bila tau yang perjalanan hidup kita lain-lain setiap orang rupanya. 

Sebenarnya, dah ada dua tiga post yang masih draf dalam list I ni tapi belum dapat nak publish lagi. Kena selongkar balik gambar-gambar yang berkenaan. Banyak sangat I nak cerita ni, dari hal makanan pertama Juah, Juah masuk ward, Juah mandi laut, mandi sungei sampeylah Juah dah pandai tepuk tangan dan berlari dalam walker. Gitewwwww!~

Sebelum terlupa, I tengah giat mencari idea untuk birthday party Juah yang PERTAMA. Yayy! Juah Ibu dah setahun weyh. Nak buat sekali dengan Tok Wan dan Tok Bah dia. Kecil-kecilan sahaja untuk keluarga terdekat. Insha Allah. Doakan kejayaan I nak buat kek anak I ye. Camne pun, pejam celik je dah dekat setahun I berjaya menjadi seorang Ibu :) feels like crying pulak bila sebut macam ni....

Ok tu je lah nak report untuk hari ni. Nak jugak wish, SELAMAT HARI IBU untuk semua yang bergelar IBU, MAMA, MUMMY, MOM, BONDA, UMMI, EMAK. Semoga sentiasa dibawah keredhaan Allah selalu. Amin..

So, belanja satu gambar Juah dah besar jap :)

Alah! Melting nye Ibu....
Si cantik manis outing dengan Ibu <3
Gigi dah nak masuk 6 batang tau! Kuat menggigit hehehehe
Big girl already 

Thursday, February 2, 2017

Kenangan 2016

:)
Alhamdulillah dipinjamkan lagi roh dan jasad sehingga ke saat ini. Syukur ke hadrat Illahi atas limpahan kurnianya.

Ampun! Baru nak menapak dekat sini setelah 32 hari di Tahun 2017 dah meninggalkan kita. Komitmen kerja, komitmen keluarga sangat-sangat membatasi jari-jari montel ni nak menaip. Gatal je rasa bila tengok blog orang sebab blog sendiri dah bersawang. Fuh! Fuh! Tiup habuk sikit. Macam mana pun, I nak jugak buat review bagi Tahun 2016 yang sangat memorable itu. Ketinggalan T___T

2016 meninggal I sekeluarga dengan satu memori paling indah dalam hidup. Kehadiran Nur Aisyah Hani merupakan satu anugerah paling terindah yang Allah dah turunkatsunami'kan dengan tangisan baby kecik. Hiihihihihi!~ Syukur! Allah beri peluang kepada kami sekeluarga untuk jadi pelindung dan penjaga kepada satu amanah besar ini. Permudahkanlah, Ya Allah.
n pada kami. 8 bulan lepas, berhempas pulas kami sekeluarga menyesuaikan diri yang selama ini tenang tapi di'

2016 juga meninggalkan memori percutian paling indah (walaupun ada yang tak indah bahahaha!) kepada kami dan kawan-kawan. Percutian ke Krabi, Thailand memang sangat-sangat awesome! Percutian bersama suami ke luar negara sepanjang 3 tahun berkahwin. Mengumpul duit sesama untuk mengonjeng sesama. Hehehe. I akan ke Krabi lagi nanti, dengan Baby pulak. Tapi rasanya dah tak boleh la nak sewa motor lagi kot. Kena naik tuk-tuk je lah nampak gayanya. 

2016 memisahkan kami sekeluarga, The Lailis dengan PC Lan. Kepulangan Arwah PC Lan ke pangkuan Illahi memang menyedihkan kami sekeluarga. Memang inilah berita paling sedih I terima sepanjang tahun. Betul-betul masa kami semua nak menyambut Hari Raya Aidiladha. Allah lebih sayangkan PC Lan. Bila scroll FB yang lama-lama, ternampak-nampak je 'Azlan Laili liked this'.. Semoga Allah pelihara Arwah PC Lan di sana. 

Rezeki kami di 2016 memang tak dijangka. Perniagaan Sazzie Homemade sangat memberangsangkan. Tak sangka, penangan popcorn Sazzie's Sweet Treats disukai dan digemari ramai. In shaa Allah, lepas selesai semua perkara, order akan dibuka semula. Jangan lupa! Hihihi tak sabar nak buat popcorn lagi. 

2016 juga mendatangkan kebahagiaan buat kami sekeluarga bila I dah dapat rumah idaman I, sebelah rumah Mama Ayah! Yay! Nak betulkan maksud rumah idaman, bukanlah yang 2-storey Semi-D with 5 bedrooms tau. Rumah teres kos sederhana aje. Bolehlah, nak buat tempat berlindung anak-beranak. Bolehlah, nak upgrade jadi syurga kami sekeluarga. Bolehlah, kalau ada saudara mara nak datang menumpang di kala memerlukan. In Shaa Allah. 

2016 sangat-sangat mengejutkan kami sekeluarga tau. Dengan kehadiran.... ehem-ehem! Adikek dah nak kawen weh! Pertama kali Adikek perkenalkan bakal suri hatinya, Nor. Namanya Norhazirah ke (sorry Nor kalau akak silap) tapi panggilnya Nor. Alhamdulillah. Terbukak jugak pintu hati adikku sorang tu. Semoga Allah permudahkan semuanya, Terkejut I bila Mama bagi tau yang Adik nak kawen, dia nak bawak bakal isterinya datang rumah. Wawawawa!~ Tak sangka.... In Shaa Allah bulan Februari ni Adik akan melangsungkan pertunangannya dengan Nor. Nanti Kakak dia haplod la gambor dekat sini. Nasib ko Dik, dapat Kakak busy body kah kah kah!

Setakat ini sajalah. Lepas ni nak cerita pasal Echani dah pandai makan hehehe. Kebelakangan ni, banyak kisah baby je. Maafkan I kalau sebelum ni I label blog ini sebagai blog TTC. Ye, I masih TTC, tapi dalam proses nak dapat tune balik sementara masih duduk rumah Mama Ayah ni. Badan mengembang bak juara dah ni. Dan nak sambung jugak induced lactation. In Shaa Allah. Doakan I rajin menaip ye. Wiwiwiwiwi!~

P.S. Baby Ibu dah tumbuh gigi u ols!

Wednesday, December 7, 2016

Bila Bayi Selsema...

Apa perlu buat?
Macam mana nak uruskan?
Kenapa bayi asyik menangis?
Sampai bila?
Apa ubatnya?
Siapa boleh tolong ubatkan?
Kenapa anak saya selsema?
Membahayakan ke?

Macam-macam dalam pemikiran ibu dan ayah bila bayi sekecil 5 bulan meleleh hidungnya dengan hingus. Belum dicampur lagi dengan hidungnya yang tersumbat menyebabkan ketidakselesaan. Malam-malam meragam dan tak boleh nak tidur. Sepanjang masa bersin dan nak minum susu pun merengek-rengek. Allahuakbar... Waktu ni ibu dan ayah perlu banyak sangat bersabar dan berzikir. Memang menguji kesabaran dan kekuatan mental fizikal.

Waktu bayi selsema dia akan kerap melekap pada badan kita. Dan dia takkan rasa selesa nak berbaring mungkin sebab mengganggu pernafasannya. Yang paling mengelirukan, kalau air-cond dan kipas dipasang kuat, selsema akan menjadi-jadi, tapi, bila diperlahankan, peluh pula yang menjadi-jadi sampai kuyup. Ye, itulah dugaan yang semua ibu dan ayah hadapi dalam proses membesarkan anak masing-masing.

Baru-baru ni, Juah ada dijangkiti selsema. Tak tau mana silapnya. Banyak persoalan dalam kepala I apa sebabnya anak I meleleh hingusnya. Sampai serabut kepala I jadinya hahaha. Sebenarnya memang ada banyak kemungkinan yang I tak nafikan. Antara penyebab kejadian selsema menyerang Juah ialah :
  • Mandi terlalu lama - Ibu kan bahagia tengok anak-anak bahagia. Apa lagi, bila dia tepuk-tepuk air tu konon macam anak happy la. Air walaupun suam, tapi tempoh lama untuk Juah mungkin dia tak tahan T___T
  • Tidur dalam Air-cond - rumah batu, siang sejuk malam panas. Bilik pulak kecik, kipas tak center bilik betul-betul. Apa lagi, malam-malam on kan air-cond untuk keselesaan seisi keluarga tidur. Memang nyenyak tidur si kenit ni dalam air-cond. Juah tak suke berpanas-panas. Tapi, Juah baby lagi... dia tak tahan air-cond tu... T___T
  • Habuk sana sini. Dalam rumah, luar rumah, dalam bilik. Ditambah ada construction depan rumah. Memang lagi berhabuk lah jawabnya... T___T
Walaubagaimanapun, ni semua adalah penyebab saja dan takkan boleh berlaku tanpa keizinan Allah. Allah nak menguji kami dengan diturunkan ujian melalui Juah. In shaa Allah, kami akan berusaha sekuat hati kami untuk mengembalikan kesihatan si kecik kepada seperti sediakala. Selebihnya, tawakal kepada Allah, agar diizinkanNya Juah sembuh sebagaimana Allah izinkan selsema ni datang kepada Juah.. Antara langkah yang telah kami ambil dalam rawatan kepada Juah ialah :
  • Hirisan bawang - pertama sekali, I hiris bawang dan letak di sudut ruang tamu dan bilik tidur kami. Memang bau macam teruk sikit. Kena tahan lah ye. Sampai dah kecut bawang-bawang tu boleh diganti dengan bawang lain pulak.
  • Sterimar - benda paling penting untuk ada bila ada baby. Sebelum minum susu, elok spray Sterimar ni supaya bila hingus mencair baby akan telan dan lendir akan keluar melalui najisnya. In shaa Allah Sterima ni selamat sebab ianya hanya air garam. Bukan ubatan.
Muncung tu memang memuat je masuk hidung baby
Gambar dari Google

  • Nasal respirator - benda penting jugak selepas Sterimar. Kenapa I kata selepas, kalau takde nasal respirator boleh sedut melalui mulut saja hingus yang meleleh tu.. I pakai respirator ni sebab I tak tau sedut guna mulut hehehe. Yang I pakai brand Pigeon. Mudah sangat.
Beli yang macam ni... senang nak sedut
Gambar dari Google

  • Minyak bawang putih - Cara buat senang je, cucuk bawang putih atas dapur, bakarkan sedikit dan kemudian lenyekkan. Kemudian I campurkan dengan minyak kelapa. Boleh juga baby oil biasa atau minyak masak. I pilih minyak kelapa memandangkan kulit Juah macam sensitif takut baby oil tu macam panas. Sapukan je bila-bila masa terutama lepas mandi.
  • Bawang putih di kaki - jangan letak direct ye takut kulit baby tak tahan. I lapiskan booties baby tu. Memang ada kes kaki baby melepuh. Kesian sangat...
  • Vicks untuk baby - kalau dekat farmasi Guardian atau Watson atau kedai-kedai biasa ada je jual Vicks untuk baby tapi harganya sedikit mahal berbanding harga Vicks biasa. Sapukan dekat dada baby kalau takde minyak bawang putih. 
Jangan sapu di hidung baby ye...
Gambar dari Google

Kali pertama Juah kena selsema memang I buat semua cara diatas dan selsema terus kering dalam masa 3 hari. Seminggu selepas tu, Juah diserang selsema lagi kali ni berserta dengan batuk. I buat macam cara diatas jugak. Kali ni, lama sikit Juah batuk dan selsema dalam seminggu lebih jugak. Setiap hari banyak kali jugak kami sedut hingusnya. Sekarang baru nampak ok. Memang baby kecik tak tahan cuaca sejuk, lepas tak hujan beberapa hari, Juah nampak sihat. Alhamdulillah, hanya batuk saja, takde demam langsung. Dan good news, Juah dah start makan! Yeayyyyy!~ Nanti I akan ceritakan pengalaman Jeah dengan solid food pertamanya pulak ye :)

Friday, November 18, 2016

Serik Beli Barang Preloved

Mungkin bukan rezeki. Mungkin juga peringatan dari Allah. Apa pun, perkara yang terjadi ni buat I serik dengan ketidakjujuran seorang peniaga yang sudah biasa menjalankan perniagaan. Benda yang paling I takut apabila berurusan secara online telah pun terjadi. Mengambil langkah tak mau bising-bising seperti yang disarankan oleh Encik Suami, I pun redha dengan apa yang berlaku. Menjadikan I lebih berhati-hati dengan sesiapa saja yang menjalan aktiviti perniagaan sebegini.

Menyedihkan, I berurusan dalam aplikasi Carousell menggunakan telefon pintar je. Berminggu jugak I survey, untuk kepuasan diri dan menang dalam membeli. Ada beberapa peniaga yang meletakkan tawaran yang agak menarik. Kebanyakannya di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor. Kecuali, ada seorang saja dari Nilai, Negeri Sembilan. Harga pun lebih kurang.

Macam-macam sangat dalam kotak fikiran I. Selama ni I memang pernah membeli online. Kebiasaannya dari Lazada atau Groupon atau reseller di dalam aplikasi Instagram dan Facebook yang I yakin dengan aktiviti mereka. Kali ni I berurusan dengan orang perseorangan yang hanya menjual semula secara preloved. Sejak dari mula, I dah rasa tak sedap hati. Entah, naluri kita ni bila ada benda tak kena mulalah rasa seram sejuk la dan macam-macam lagi. Lagi-lagi buat keputusan tanpa bertanya kepada suami hahahahah. Ok, kali ni memang silap I... Antara perkara yang buat I terfikir mungkin sesuatu akan terjadi ialah :
  1. Kami hanya berurusan melalui aplikasi Carousell. Penjual tak berikan nombor telefon untuk memudahkan urusan bank-in dan meet up. Semua gambar nombor akaun dan slip pembayaran I post melalui Carousell sahaja...
  2. Gambar yang dipamerkan seperti bukan gambar yang asli. Nampak cantik macam gambar yang di'plagiat' melalui Google. Kita boleh tau kualiti gambar.
  3. Responden terhadap Id pemilik akaun di Carousell itu mendapat review yang tidak baik sebanyak 4. Komen yang diberikan juga menunjukkan mereka tidak berminat untuk berurusniaga dengan pembeli itu lagi.
  4. Bila I tanya keadaan barang, hanya dikatakan dalam keadaan baik dan tidak diberikan sebarang gambar untuk dilihat. 
  5. Hari yang sepatutnya diajak berurusan ditangguhkan ke hari berikutnya. Dengan alasan, peniaga tersebut berada di Kuala Lumpur. Kemudian, hari yang sepatutnya berjumpa pun ditukarkan lokasi pula. Waktu ni kesabaran dah agak menipis.. Nasib baik dia setuju nak jumpa di tempat yang mudah bagi kami.
I cuma menyedari perkara-perkara diatas bila I dah pun meletakkan deposit sebanyak RM50 di akaun peniaga tersebut. Nak tarik balik, dah terlajak bayar deposit. I pun meneruskan juga urusan pembelian dan berjanji untuk berjumpa di McDonald's Nilai. Sudahlah tak nak keluar kereta, I dah beritahu kereta I yang mana satu pun tak diambil kisah. Memang hati I dah agak panas..

Tiba masa yang dinanti, peniaga tersebut pun memunculkan diri. I cuba sedapkan hati. Semoga takde apa-apa. Bila dikeluarkan sahaja barangnya, I terus tengokkan kotak yang dipegang. OK! BRAND LAIN! Maknanya dia menipu I! I ambil kotak tu sambil serahkan baki dan terus jalan. Sampai di kereta terus I masukkan ke dalam boot. Hati masih panas. I ditipu bulat-bulat.

Sampai dirumah, suami I pun cuba sedapkan hati. Nasib baik berkurang jugak panas hati tu. Tengok keadaan barangan yang baik. Tanpa cacat cela. Warna pun tak pudar dan lengkap. Cuma dalam hati masih berasa, ini bukan jenama yang I nakkan. Sedih. Marah. Geram. Sakit hati. Semua ada. Puas encik suami pujuk. Alhamdulillah, I redha dengan rezeki Allah. Orang lain tak dapat beli langsung pun... 

Harapnya ini jadi pengajaran untuk I. Lebih berhati-hati dalam membeli barangan terpakai. In shaa Allah, ini pengalaman I mungkin yang terakhir untuk berurusan sebegini. Apa yang dapat I katakan, I akan usahakan untuk dapatkan benda yang baru walaupun agak costly, daripada dapat barangan preloved tapi ditipu begini. Kepada peniaga tersebut, Puan Yanti, terima kasih sebab tipu brand tu. Walaupun I duduk Seremban tapi I tak sebodoh itu. Mungkin Puan Yanti puas hati dapat jual barang puan secara preloved, sebagai customer yang tak redha, nanti puan tanggung sendiri lah akibatnya. Sepatut kejujuran diutamakan.

Pengalaman I tak seteruk orang lain di luar sana yang dah melabur ratusan malahan ribuan ringgit, cuma kekecewaan tu tak dapat dibendung. Sakit mata je bila I memandangnya. Kepada peniaga di luar sana, janganlah ingat kami, customer ni bodoh. Tak salah kalau jujur, tapi berdosa kalau menipu. Hati mungkin puas, tapi takkan tenang. Semoga semua lebih berhati-hati bila berurusniaga ye... 

Review customer untuk penjual ni

:(

Thursday, November 10, 2016

Juah - 5 Bulan

Yay! A month to go before Juah boleh start her first solid food. She's getting bigger and smarter now. Anak Ibu dah kuat dan bijak dan bertambah ngade-ngade nak merap dekat Ibu Ayah je hihihihi. Kali ni I nak cerita perihal anak dara sorang yang manja dan comel ni sepanjang usia nak mencapai 5 bulan. Kali ni, for sure, takde yang menyakitkan kepala. Makin besar anak, makin bijak dan makin mudah diuruskan.

At this age, Juah masih lagi muat baju masa usia 3 bulan tapi ada sesetengah baju I dah asingkan sebab dah sendat sangat especially yang newborn punye. Thank you lagi sekali Salalyn dan Satasah. Memang banyak sangat baju Juah. Seluar pun banyak yang dah sendat. Lepas ni I akan adakan upacara mengasingkan dan menyimpan elok-elok yang dah tak muat semuanya tu. Alhamdulillah, lama jugak Juah pakai memandangkan Juah sejenis yang petite dan tak besor mana macam Ibu dan Ayahnya. Hihihi.

Sumber dari Google.
Kesinambungan dari episod Juah - 4 Bulan kali ni I nak cerita perihal si cantik manis baik hati sopan santun dan comel manja ecececehhhh, puji anak sendiri hahahaha!

Vaccination - bulan kelima ini I decide to go for vaccination pada 28.10.2016 (tepat Juah 5 bulan) sebab hari Jumaat. Dalam perancangan, if anything, Juah demam, Ibu cuti Sabtu dan Ahad boleh bagi perhatian dan kasih sayang sepenuhnya untuk Juah. Alhamdulillah, dedar semalaman dan esoknya berkurangan. Paling tinggi suhu ialah 37.0 degrees.

Poo Poo - Tak pasti dengan bayi-bayi yang lain, tapi, lately Juah hanya poopoo selang sehari. I agak risau dan panik mulanya. Lama-lama jadi kebiasaan dan tak berapa risau. Dalam pembacaan I, bayi yang minum susu formula perlu diambil berat berkenaan dengan poopoo. Takut sembelit atau cirit birit. So far, under control, poopoo cantik dan tak keras.

Susu Formula - masih menggunakan Anmum Infacare dan semakin banyak menyusu anak Ibu ni. Sekali menyusu boleh sampai ke 6 ke 7 oz. Wow!

Diapers - dalam usia 5 bulan ni Juah dah banyak menyusu. Maknanya diapers pun kerap berat. Sebelum ni, satu diaper saja dipakai malam sehingga jam 6 am dan ditukar, sekarang, jam 10 pm perlu diaper baru dan jam 6 am tukar jugak. Berat diaper anak Ibu..

Aktiviti - selama ni apa yang Juah buat masa dapat toy dia akan masukkan dalam mulut aje. Sekarang, Juah dah pandai gigit-gigit dan hentakkan toy dia. Kalau riba dekat dengan meja makan memang Juah akan bergendang la hehehehe. Juah pun dah pandai keluarkan 'cupi' dari mulut dan masukkan balik. Comel kan?!

Meniarap - Alhamdulillah, 18 Oktober yang lepas Juah berjaya pusingkan badan sepenuhnya. Walaupun tangan masih belum lepas tapi setiap kali baring Juah akan buat percubaan hehehe. Bila dah mula masuk 5 bulan, bukan main galak Juah buat aksi Superman dia. Takpe sayang, slow-slow...

Duduk - ye, I dalam proses nak beli Bumbo Seat untuk baby yang masih belum boleh duduk ni. Untuk support belakang Juah dan memudahkan Opah nak bagi Juah makan nanti. I bertawakal, beli yang preloved di aplikasi Carousell saja. Semoga dipermudahkan..... Amiiinn.

Makan - haip! Belum lagi :) mengikut advice pakar pada usia 6 bulan baru boleh bagi Juah makan itupun yang cair-cair saja. Takut perut baby terkejut. For the time being, I sedang giat mencari menu dan cara penyediaan makanan untuk baby. Banyak gila dah I saved dalam FB dan blog-blog yang berkenaan. Ada entri khas jugak I buat berkenaan persediaan ni. Boleh baca dekat SINI.

Social life - social sangat hahahhaa! Hello, makin besor makin Juah kenal orang keliling. I bawak Juah ke kenduri Iqa, kazen Juah jugak le ni, menangis dan berair-air mata dia. Amboihhh. Bila I bawak dia di satu sudut dan main-main dengan Juah baru dia ok. Hurmmmmmm!~

Berat - so far, Alhamdulillah tumbesaran baby berjalan dengan baik. Setakat 28.10.2016 dah mencapat 6.12 kg dah anak Ibu ayang anje gunung intan payung ni. Bahahaha sorry, tertimang!

Tidur - pattern tidur Juah dah berbeza sikit. Sebelum ni, Juah akan tidur selepas Maghrib dan bangun sekitar jam 2.00 am untuk menyusu dan tidur semula dan bangun jam 6.00 am ke 7.00 am. Kali ni, Juah akan tidur dalam setengah jam selepas Maghrib dan bermain-main dan akan tidur balik lebih kurang jam 11.00 pm. Wow!~ Sakit mata Ibu tahan mata kadang tu. Ada sekali tu I tidurkan Juah dalam buai dari jam 11.00 pm sampai ke 4.45 am, ya Allah! Menyesal sangat I tertidur lena macam tu... Ibu takkan buat macam tu lagi Sayang, serious Ibu menyesal... Kesian anak Ibu tidur berjam-jam dalam keadaan buai masih berhenjut :(

Menyembur - Bukan je dah pandai angkat kaki tinggi-tinggi, malah, pandai sembur-sembur air liur dia tau. Bukan main kuat lagi semburan dia tu. Cute gila bila dia Juah buat tapi I harap Juah tak buat bile orang lain dukung dia nanti kuyup pulak muahahaha.

Senyum - eh, like seriously! Bila I halakan telefon ke muka Juah untuk snap gambar, dia akan tersenyum. Pandainyeeeeeeeeeeeeee!

So far, itu je perubahan pada bulan kelima ni. I akan update lagi yeah. Memang, ada anak sangat menyeronokkan. Paling best bila tanye Mama, "...Ma, dulu Samani macam ni gak ke masa baby? Suka sembur air liur ek?" dan bermacam-macam soalan lagi, like, "...Ma, dulu Samani menjerit-jerit macam baby tak? Dulu Samani tidur buai tak?" Hihihi.

Seat cover ni ada jual dekat Malaysia tak?
Gambar dari Google.