Nuffnang Ads

Thursday, July 17, 2014

Sazzi's Pantry - Ayam Masak Kicap Simple

Kemain makcik ni dah pandai up entry pasal resipi je. Padahal baru setahun jagung pandai masak. Entah pandai ke memandai-mandai pun I sendiri tak pasti. Ahahaha. Apa pun, suami kata, "sodap lah yang..." kira sukses lettew kan hehe. Memang best je bila suami kata camtu, lagi bertambah-tambah semangat nak masak dan makan. Maknanya motivasi nak kurus dah negatif la ni kan. Jangan.... Jangan.... By the way, sangat tersasar lagi, meh sini I bantu insan-insan lemah memasak yang senasib dengan I untuk cuba buat Ayam Masak Kicap Simple yang paling senang dalam dunia.

Bahan-bahan

Ayam- 1 bahagian dada yang besar, I lebih suka potong kecik-kecik
Kentang - 1 biji, potong lapan bahagian macam Cheezy Wedges tu
Bawang besar - 1 labu
Bawang putih - 2 ulas cukuplah kot... titik pakai pisau je
Cili api - 5 ke 6 biji, I titik jugak ni, senang
Halia - 1 inci, hiris panjang-panjang
Kicap Manis
Kicap Cair
Minyak Masak
Garam
Air secawan


Cara-cara :

Panaskan kuali, gorengkan kentang yang dipotong lapan dan yang dah digaul dengan garam sampai nampak dah empuk dan keluarkan dari kuali

Kemudian, panaskan periuk dan letakkan sikit minyak masak rata dengan dasar periuk

Dengan api sederhana, tumiskan bawang besar, bawang putih, halis, cili api sampai macam bau dah sedap

Apa lagi, tembaklah 10 kali kicap manis dan 5 kali kicap cair sampai dah menggelegak sikit

Tambahkan air dalam periuk dan sedikit garam (tak perlu pun takpe sebab kentang dah ade garam lepas tu kicap cair dah masin) dan kacau

Masukkan ayam-ayam yang dah dipotong dan perhatikan kalau macam dah masak separuh boleh masukkan kentang pulak

Biarkan mendidih sampai ayam dah masak 

Adjust rasa kicap dan rasa masin masakan u all tu ye

Kalau tawar tambahkan kicap dan kalau pekat bubuh air sikit-sikit jangan sekali satu jug puloknye haha

Dah-dah, kalau dah ok rasa terus tutup api kalau lama-lama periuk tu atas dapur nanti ayam tu macam kenyal sangat tak best dan tak feel bila gigit.

Ok tu je :)

Macam biasa, rupa kureng tapi rasa marvelous wahaha


No comments:

Post a Comment